ForeksHaber anketi: 2022 Sanayi üretiminde rota ne tarafta?

Yahya

New member
Ekonomistlerin 2022 yılı Ekim ayı takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretimi ve arındırılmamış yıllık sanayi üretimi medyan varsayımı yüzde 0,1 artış istikametinde oluştu.

ForeksHaber’in 9 ekonomist ile düzenlediği ankete bakılırsa, yıllık sanayi üretimi için ortalama kestirimler takvim tesirinden arındırılmış bilgide yüzde 0,2 düşüş, arındırılmamış datada ise yüzde 0,0 tarafında gerçekleşti.

Arındırılmış yıllık bilgide en yüksek ve en düşük varsayımlar sırasıyla yüzde 1,0 artış ve yüzde 1,9 düşüş istikametinde oluşurken, arındırılmamış datada ise beklenti aralığı yüzde 2,2 artış ila yüzde 2,3 düşüş olarak gerçekleşti.

Eylül ayında yıllık bazda takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 3,3 artış beklenirken, yüzde 1,6 düşüş istikametinde açıklanmış, yüzde 2,3 artması beklenen arındırılmamış sanayi üretiminde ise yüzde 0,4 oranında artış kaydedilmişti.

Mevsim ve takvim tesirinden arındırılmış aylık sanayi üretimi medyan beklentisi ise yüzde -0,5 oldu. Aylık datada ortalama varsayım 0,4 düşüş tarafında gerçekleşirken, en yüksek ve en düşük iddialar yüzde +0,8 ve yüzde -1,7 düzeyinde oluştu.

2022 yılı Ekim ayı sanayi üretimi sayısı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafınca 13 Aralık Salı günü saat 10:00’da açıklanacak.

foreks.com