ABD’den F-16 sorusuna Suriye yanıtı: Tansiyonun tırmandığını görmek istemiyoruz

Fergus

New member
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’ye F-16 satışına kısıtlayıcı şartlar getiren unsurların savunma bütçesinin en son metninden çıkarılmasına ait, Türkiye ve Yunanistan’ın değerli müttefikler olduğunu kaydederek ülkesinin Ankara’nın savunma gereksinimlerini karşılamaya istekli olduğunu belirtti.

Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Price’a, Türkiye’ye F-16 satışlarına getirilmek istenen kısıtlayıcı şartların, savunma bütçesini de içeren 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Maddesi’nden çıkarılması soruldu.

‘İhtiyaç duyduğu şeyleri sağlamak istiyoruz’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, soruya şu karşılığı verdi: “normal olarak Türkiye kıymetli bir NATO müttefiki, değerli bir güvenlik ortağıdır. Savunma kapasitelerimizin entegre edilmesi ve Türkiye’nin karşı karşıya olduğu güçlü tehditlerle başa çıkmak için muhtaçlık duyduğu şeyleri sağlamak istiyoruz. hiç bir NATO müttefiki kendi topraklarında bizim Türk müttefiklerimizden daha fazla terör saldırısına maruz kalmamıştır. ötürüsıyla güvenlik alanındaki işbirliğimiz bizim için büyük ehemmiyet taşıyor.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Lideri Joe Biden‘ın, Haziran ayı sonunda İspanya’nın başşehri Madrid’de düzenlenen NATO Tepesi’ndeki görüşmelerinde bu mevzuyu ele aldıklarını belirten Price, daha alt düzeylerde de görüşmelerin olduğunu ve ABD Dışişlerinin Kongre ile bu mevzuyu konuştuğunu kaydetti.

‘Suriye’de tansiyon tırmandığını görmek istemiyoruz’

Türkiye’nin savunma muhtaçlıklarını karşılamaya hazır olduklarını söylemesi üzerine bir öbür gazeteci, “Uçaklarınızı Suriye’deki müttefiklerinize karşı kullanmalarına müsaade mi vereceksiniz?” sorusunu yöneltti.

Bu soru üzerine Price, Suriye konusunda duruşlarının değişmediğini tabir ederek terör örgütü IŞİD’e karşı verilen uğraşa ziyan verecek rastgele bir adımın atılmasına karşı olduklarını lisana getirdi. Price, “Suriye’deki toplumların ömürlerini daha da istikrarsızlaştıracak ve IŞİD’e karşı global koalisyonun son senelerda elde ettiği güç kazanımları riske atacak, kara harekatı da dahil olmak üzere, askeri harekata şiddetle karşı olduğumuzu hem özel tıpkı vakitte kamuoyu önünde açıkça söz etmeye devam ediyoruz. Tüm tarafların derhal tansiyonu düşürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hudut boyunca ya da Suriye ortasında, Kuzeydoğu Suriye’de tansiyonun tırmandığını görmek istemiyoruz. Bu yalnızca IŞİD zıddı koalisyonun güç kazanımlarını riske atmakla kalmayacak, beraberinde kendi işçimizi de -ABD personelini- riske atacaktır” dedi.

‘NATO içerisinde en çok tehditle karşılaşan ülke’

Yunan medyasında bir gazetecinin Rum ve Ermeni lobilerine yakınlığıyla bilinen New Jersey Senatörü Bob Menendez‘in Türkiye’ye F-16 satışlarını engelleyeceğine ait açıklamasını sorması üzerine Price, Türkiye’nin değerli bir NATO ortağı durumunda bulunduğunu ve NATO içerisinde en çok tehditle karşı karşıya kalan ülke olduğunu söylemiş oldu.

Price, “elbet Türkiye’nin değerli bir NATO müttefiki olarak rolünü sürdürmesi için muhtaçlık duyduğu savunma yeteneklerine sahip olmasını sağlamaya çalışıyoruz” tabirini kullandı.

‘Yunanistan’la sıkıntılar diplomatik yolla çözülmeli’

Yunan gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kelamlarını bir dahaleyerek Yunanistan’a “Ya gereğini yapsınlar ya da bir gece ansızın” söylemiş olduğini hatırlatması üzerine Price, “NATO müttefiklerimiz içindeki rastgele bir uyuşmazlığın diplomatik olarak çözülmesini istiyoruz. Yunanistan kıymetli bir müttefiktir. Türkiye kıymetli bir müttefiktir” cevabını verdi.

Ne olmuştu?

ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini vermişti.

Tasarının son halinde, New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ve New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone dahil 18 temsilci tarafınca sunulan ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı şartlara bağlayan hususlar yer almamıştı.

Temsilciler Meclisinde kabul edilen kelam konusu eklemelerle, Silah İhracatı Denetim Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması kararı temalırken, bu hususun muafiyeti ise şu kaidelere bağlanıyordu: “Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine kelam konusu satışın ABD’nin kıymetli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava alanını yinelenmiş biçimde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan daha sonra lider bu hususa muafiyet uygulayabilir.”

halktv.com.tr // Dış Haberler