“2023 durgun geçti ancak ihracatımız rakiplerimizden daha iyi durumda”

abastard

New member
Şarapta 2023 yılı, küresel üretimde keskin bir daralma ve uluslararası ticarette yavaşlama ile karakterize edildi. Ismea bunu bildiriyor ve yıl sonunda tahmin edilen 39 milyon hektolitre şarapla İtalya'da son hasadın son onyılların en fakirleri arasında olduğunu hatırlatıyor. Ancak üretim sonucu, 31 Temmuz 2023 itibarıyla kaydedilen 51 milyon hektolitre ile milenyumun başından bu yana hiç bu kadar yüksek olmayan stoklardaki artışla büyük ölçüde dengeleniyor.

Ismea, mahzende stok birikmesinin yanı sıra pek de dinamik olmayan ulusal ve dış talebin, 2023 yılının neredeyse tamamında menşe fiyat listelerini olumsuz etkilediğini hatırlatıyor. Ancak yazdan itibaren üretimde azalma beklentisiyle fiyatlar artmaya başladı. Özellikle sofra şarabı segmentinde, minimum bir ivme kazandı ancak yıl ortalamasındaki olumsuz eğilimi tersine çevirmek için yeterli değil (2022 için Ismea fiyat endeksinde -%2 düşüş).

İhracat cephesinde ise, 2023 yılının ilk dokuz ayı, farklı ürün karışımları ve dökme yük ağırlığının artması nedeniyle değerlerde hafif bir düşüşe (%-2) kıyasla, sınır ötesine gönderilen hacimlerde önemli bir istikrar gösterdi. Şişelenmiş ürünün dezavantajı. Köpüklü şaraplar da hacim olarak %3 ve değer olarak %2,5 ile yavaşlıyor. Büyük isimler arasında İtalya, yurtdışına sevk edilen miktarlarda azalma yaşamayan tek ülke oldu. İspanya hem hacim hem de değer olarak yaklaşık %4 kaybederken, Fransa hacimleri %8 oranında azaltarak %1 değer kaybı yaşadı. Denizaşırı ülkeler çok daha kötü performans gösterdi: Şili, Arjantin ve Amerika Birleşik Devletleri ihracat hacminde neredeyse %30'luk düşüşler gösterirken, Avustralya %-8'de durdu.


Yılın ilk on ayı verilerine göre yurt içi tüketime yönelik iç talep, satın alınan miktarlarda %3,1'lik bir düşüş gösterirken, yüksek fiyatların etkisiyle %+3,1'lik bir karşı değer ortaya çıktı. Gazsız şaraplar, geçen yılın hacimlerinin (+%1) üzerinde olan baloncuklara kıyasla daha fazla cezalandırılıyor (-%4). Her halükarda, özellikle köpüklü şarap segmentinde, promosyonlu ürünleri veya diğerlerinin pahasına daha uygun türleri tercih eden “savunma amaçlı” satın alımlarla raflardaki tüketiciler arasında temkinli bir tutum devam ediyor.

İtalyan operatörler – Ismea'ya göre – sektördeki ekonomik durumla sınırlı olmayıp yapısal özellikler kazanan bazı kritik sorunların çok iyi farkındalar. Yurtdışındaki cirodaki azalmanın arkasında sadece Kovid sırasında stokların tükenmesi korkusuyla oluşturulan devasa stoklar değil, aynı zamanda yüksek enflasyon bağlamı göz önüne alındığında talebin daha kolay, daha az yapılandırılmış ve ekonomik olarak daha erişilebilir şaraplara yönelik farklı yönelimi de var. Öte yandan, iklim değişikliğinin etkisi ve endüstriyel maliyetlerdeki artış, yıllar boyu fiyatlar ve dolayısıyla kârlılık açısından sürdürülebilir olmayabilecek aşırı üretimin önüne geçmek için arz yönetimi üzerinde ciddi düşünmeyi zorunlu kılıyor.