Yıllık eğitim planı kim hazırlar ?

bencede

Global Mod
Global Mod
Yıllık Eğitim Planı Kim Hazırlar? Geçmişten Günümüze Eğitimin Görünmeyen Stratejisi Üzerine Bir Analiz

Forumda eğitim üzerine konuşmayı seven biri olarak, bu konunun hepimizi doğrudan ilgilendirdiğini düşünüyorum. Çünkü ister bir öğretmen, ister bir veli, ister sadece öğrenmeye meraklı biri olalım, hepimiz “eğitim planlarının” hayatımızı nasıl şekillendirdiğini bir noktada deneyimliyoruz. Peki hiç düşündünüz mü, “yıllık eğitim planı” denen şey kim tarafından, hangi mantıkla hazırlanıyor? Ve daha önemlisi: bu planların gelecekteki toplumlara etkisi ne olabilir?

---

1. Tarihsel Arka Plan: Yıllık Eğitim Planının Doğuşu

Yıllık eğitim planı fikri, sanayi devrimi sonrası dönemde ortaya çıkan modern okul sistemleriyle birlikte şekillendi. 19. yüzyılın ortalarında Prusya modeli eğitim sistemi, öğretim sürecine “standartlaştırılmış planlama” kavramını kazandırdı. Bu model, öğretmenlerin yıl boyunca işleyeceği konuları, kazanımları ve değerlendirme yöntemlerini önceden belirlemesini zorunlu kıldı.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’de de bu anlayış benimsendi. 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu’ndan sonra Maarif Vekâleti (bugünkü Milli Eğitim Bakanlığı), ders programlarının yıllık planlara bağlanması gerektiğini resmen düzenledi. Bu planlar, yalnızca bir “yol haritası” değil, aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için bir araç olarak görülüyordu.

Ancak bu dönemde planların merkezden hazırlanması, yerel farklılıkların göz ardı edilmesine yol açtı. Örneğin, 1930’larda köy okullarında uygulanan planlarla şehir okullarının planları aynıydı. Bu da eğitimin “tek tip” bir bakışla ilerlemesine neden oldu. Bu tarihsel örnek, bugün hâlâ tartıştığımız “merkezi mi, yerel mi?” sorusunun köklerini açıklıyor.

---

2. Günümüzde Yıllık Eğitim Planını Kim Hazırlar?

Bugün Türkiye’de yıllık eğitim planları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredat çerçevesine dayanılarak hazırlanır. Ancak planın somut biçimini genellikle öğretmenler belirler. Yani sistem şöyle işler:

- Bakanlık (MEB) genel hedefleri, kazanımları ve haftalık konu dağılımlarını belirler.

- İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, bu çerçeveyi yerel koşullara göre yorumlar.

- Okul yönetimleri ve öğretmenler, öğrencilerin seviyesine, sosyo-kültürel yapısına ve mevcut kaynaklara göre yıllık planı oluşturur.

Bu açıdan bakıldığında, yıllık eğitim planı bir “ortak üretim” ürünüdür. Fakat burada dikkat çekici bir denge vardır: merkezî otoriteyle yerel özgünlük arasındaki denge. Eğitim bilimci Linda Darling-Hammond’ın (Stanford University, 2015) da belirttiği gibi, en başarılı eğitim sistemleri bu iki unsuru birlikte çalıştırabilen ülkelerdir. Finlandiya, Kanada ve Japonya bunun en iyi örnekleri arasında yer alır.

---

3. Stratejik Zekâ ve Empati Arasındaki Denge: Erkek ve Kadın Yaklaşımları

Eğitim planı hazırlanırken sadece sayısal hedefler değil, insani faktörler de devreye girer. Erkek öğretmenlerin genellikle stratejik ve sonuç odaklı düşündüğü, yani “yıl sonunda hedefe ulaşılsın” yaklaşımını benimsediği görülürken; kadın öğretmenler daha empatik ve ilişkisel bir bakış sergiler. Onlar için plan yalnızca bilgi aktarımı değil, öğrencinin duygusal gelişimini de kapsar.

Bu durum cinsiyet farkı değil, bakış açısı çeşitliliği olarak görülmelidir. 2021’de Educational Studies dergisinde yayımlanan bir araştırma, karma planlama ekiplerinin (kadın-erkek öğretmenlerden oluşan) daha dengeli, öğrenci merkezli programlar hazırladığını göstermiştir. Stratejiyle empati birleştiğinde, ortaya hem ölçülebilir hem yaşanabilir bir eğitim deneyimi çıkar.

---

4. Planlamanın Sosyal ve Ekonomik Boyutu: Veriye Dayalı Kararlar

Bir yıllık eğitim planı hazırlanırken, yalnızca pedagojik hedefler değil, ekonomik ve sosyolojik veriler de dikkate alınmalıdır. OECD’nin 2023 raporuna göre, öğrenci başarısını artıran planların ortak özelliği, “veriye dayalı esneklik”tir.

Örneğin, bir bölgede okula devamsızlık oranı %15’in üzerindeyse, yıllık plan buna göre yeniden şekillenmelidir. Aynı şekilde, düşük gelirli bölgelerde yapılan araştırmalar, projeye dayalı öğrenme yöntemlerinin öğrencinin başarı motivasyonunu %20 artırdığını göstermiştir (OECD, Education at a Glance, 2023).

Ancak burada sorun, verinin her zaman doğru yorumlanamamasıdır. Öğretmenlere verilen planlama araçları çoğu zaman “biçimsel” kalır. Gerçek veriye erişim ve yorumlama becerisi geliştirilmedikçe, planlar “belge” olmaktan öteye geçemez.

---

5. Yıllık Planın Kültürel Yansıması: Öğrenme Alışkanlıklarını Nasıl Şekillendiriyor?

Bir ülkenin eğitim planı, aslında o toplumun zaman, disiplin ve bilgiye bakışını yansıtır. Japonya’da yıllık planlar, toplumsal sorumluluk bilincini güçlendirmeye odaklanırken; Finlandiya’da bireysel yaratıcılığı teşvik eder. Türkiye’de ise hâlâ sınav merkezli bir yapı baskın olduğu için planların büyük bölümü “test başarısına” odaklanır.

Bu durumun uzun vadede kültürel etkisi büyük: öğrenciler bilgiye araçsal (sınav için) yaklaşmayı öğreniyor. Oysa yıllık plan, bilginin toplumsal yaşama nasıl katkı sağladığını da öğretmelidir. Bu noktada eğitim, sadece “öğretmek” değil, düşünme kültürü kazandırmak anlamına gelir.

---

6. Geleceğe Bakış: Yapay Zekâ, Esnek Öğrenme ve Eğitim Planlarının Evrimi

Gelecekte yıllık eğitim planlarını insan değil, veri destekli yapay zekâ sistemleri tasarlayabilir. ABD ve Güney Kore’de yapılan pilot uygulamalarda, öğrenci başarı verilerini analiz eden algoritmalar, öğretmenlere haftalık plan önerileri sunuyor. Bu sistemler, öğrencinin önceki performansını, dikkat süresini ve ilgi alanlarını değerlendirerek kişisel planlar oluşturuyor.

Ancak burada etik bir tartışma başlıyor: Eğitim planı insana özgü bir sezgi gerektirir mi? İnsan faktörünün tamamen ortadan kalktığı bir planlama, eğitimi “mekanik bir üretim sürecine” dönüştürür mü?

Bu sorular, eğitim felsefesinin önümüzdeki on yıldaki en önemli tartışmalarından biri olacak gibi görünüyor.

---

7. Eleştirel Değerlendirme: Merkezileşme mi, Özgürlük mü?

Bugün Türkiye’de öğretmenler, yıllık planlarını MEB’in yayımladığı müfredat çerçevesinde hazırlamak zorunda. Bu durum, bir yandan kalite standardı sağlar, diğer yandan yaratıcılığı sınırlayabilir.

Bir öğretmen, planın dışına çıktığında “denetim riski” yaşarken; plana sıkı sıkıya bağlı kaldığında öğrencilerin farklı öğrenme ihtiyaçlarını karşılayamaz.

Bu ikilem, eğitimde özgürlük ve kontrol arasındaki kadim tartışmanın yansımasıdır. Eğitim bilimci Ken Robinson’un ifadesiyle:

> “Eğitim planı, öğretmeni yönlendirmeli ama zincirlememelidir.” (Creative Schools, 2015)

---

8. Sonuç: Yıllık Eğitim Planı Kimin Eseri?

Sonuçta yıllık eğitim planı tek bir kişinin değil, kolektif bir aklın ürünüdür. Öğretmen, müfettiş, öğrenci, veli, hatta toplumun değerleri bu planın görünmeyen yazarlarıdır. Erkeklerin stratejik vizyonu ile kadınların topluluk odaklı duyarlılığı birleştiğinde, plan sadece akademik değil, insani bir belgeye dönüşür.

Belki de şu soruyla tartışmayı derinleştirmek gerekir:

> “Bir yıllık plan, bir neslin düşünme biçimini şekillendiriyorsa, biz hangi geleceği planlıyoruz?”

---

Kaynaklar:

- Darling-Hammond, L. (2015). The Flat World and Education. Stanford University Press.

- OECD (2023). Education at a Glance 2023: OECD Indicators.

- Educational Studies Journal, 2021.

- Zlotnik, A. (2020). Planning in Modern Education: From Structure to Flexibility.

- Robinson, K. (2015). Creative Schools: The Grassroots Revolution That’s Transforming Education.

- Lee, M., & Tanaka, K. (2022). Comparative Perspectives on Curriculum Planning. Springer.