Türkiye Şafi mi Hanefi mi ?

Umut

New member
Türkiye Şafi mi Hanefi mi? Gelin, Cevabı Birlikte Bulalım!

Merhaba forumdaşlar! Bugün, aslında her birimizin etrafında sıkça dönen bir soruyu eğlenceli bir dille ele alacağız: Türkiye Şafi mi, Hanefi mi? Düşünmesi bile kafa karıştırıcı, değil mi? Hangi mezhebi tutmamız gerektiği konusunda sürekli bir tartışma var ama bir türlü kesin bir sonuca varamadık. Hadi, hep birlikte hem gülelim hem de bu soruyu biraz mizahi bir şekilde irdeleyelim!

Şafi mi, Hanefi mi? Kimseyi Kırmadan!

Öncelikle, Türkiye’nin dini yapısını anlamaya çalışırken, iki büyük mezhep olan Şafi ve Hanefi’nin birbiriyle yarıştığını kabul etmek gerek. Biri “Ben böyleyim, bir saniye!” derken diğeri “Hayır, benim yaptığım doğru!” diye bağırıyor. Sanki iki kardeşin yemek masasında birbirine bakıp "Benim tabağım daha büyük!" demesi gibi. Peki, Türkiye hangisini benziyor? Bu sorunun cevabı, yer yer şöyle değişiyor: “Evet ama...”

Şafi mezhebi, özellikle Türkiye'nin güneydoğusunda, Mardin gibi yerlerde daha fazla yaygınken, Hanefi mezhebi, halk arasında biraz daha popüler. Şimdi bu durumu, "Ben Mardinliyim, Şafi'yim!" diyen birinin “Hadi canım, sen ne anlarsın!” diyen bir başka Hanefi vatandaşla karşılaşması kadar komik bir durum hayal edin. Ne olursa olsun, bir arada yaşanmakta!

Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Bakışı

Şimdi, erkekler konuyu bir strateji olarak ele alıyor. Hangi mezhep Türkiye için daha uygun, en doğrusu hangisi? Erkekler için mesele çoğunlukla “en mantıklı çözümü” bulmakla ilgilidir. “Yaşayalım, ama kolay olsun” düşüncesi ile yaklaşırlar. Mesela, Hanefi’yi tercih eden bir erkek, “Bakın, camiye gitmek kolay, öğlen namazı vaktinde iş yerinden kaçıp hemen kılabilirim. Ne de olsa geniş bir görüş var!” der. Oysa Şafi’nin pek çok özelliğini beğenen bir diğer erkek, "Beyler, namazın peşinden şüphe etmeden doğru şekilde hareket etmek lazım. İyi de, doğru olan her zaman en hızlı olan değil!" diye itiraz eder.

Burası Türkiye, buradaki erkekler sürekli çözüm arayışında: "Şafi mi, Hanefi mi? Olmaz, ben her ikisini de karıştırırım!” Şimdi, çözüm odaklı bir erkek yaklaşımını bu şekilde komik bir biçimde ele alalım: Kimi zaman “Hangi mezhep daha avantajlı?” sorusuna gelince, bu erkek, biraz da kahkahalarla eşlik ederek “İkisini de öğren, sonra hangisi uygunsa onu seç!” diyor. Hadi bakalım, elinize kalemi kağıdı alıp, bir çözüm haritası çıkaran var mı?

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Bakışı

Kadınlar konuyu daha empatik ve ilişki odaklı ele alıyor. O kadar doğru söylüyorsunuz ki! “Aman, ben kimin mezhebiyle uğraşacağım?” deyip, önce “Siz birbirinizi anlıyor musunuz?” diyorlar. Kadınların gözünde, dinin öğretilerinden önce, başkalarına saygı ve hoşgörü ön planda. Onlar, “Şafi mi, Hanefi mi?” sorusunu cevaplarken, "Zaten önemli olan birlikte olmak değil mi? Birlikte huzur içinde yaşamak..." diyerek, ortamı neşelendiriyorlar.

Kadınlar, özellikle namazda, oruçta ya da herhangi bir ibadette farklılıklar konusunda daha anlayışlıdırlar. Kadınların görüşüne göre, bu ayrımlar daha çok toplumsal yapıya yönelik ve insanları birbirinden ayırmamalıdır. “Biz hep aynı yere bakıyoruz, fark etmez ki!” diyen kadınlar, birbirlerini daha rahat bir şekilde kabullenirler ve dini meselelerde hoşgörü gösterirler. Örneğin, "Şafiysen namazı nasıl kılıyorsun?" diye soran birine, cevapları genellikle şu olur: "Neyse ki herkes kendi doğru bildiği yolu takip edebilir."

Bunlar daha çok ilişki odaklı bakış açılarıdır. Kadınlar, karşısındaki kişinin dini tercihini eleştiriyor değil, ona nasıl daha saygılı olunacağını düşündükleri için hoş bir yaklaşım sergilerler. Ne de olsa, birlikte yaşadıkları kişiyle “Birlikte olmanın huzurunu” elde etmek her şeyden daha önemli!

Mezhep Konusunda Kafa Karıştıran Noktalar

Şimdi gelelim, tüm bu meselelerin içinde biraz kafa karıştırıcı noktalara! Şafi mi, Hanefi mi diye sormanın, sadece dini bir mesele olmadığı gerçeğine değinmeliyiz. Hangi mezhep seçilirse seçilsin, sonuçta işin sonunda birlikte vakit geçiren insanlar birbirine sevgisini, hoşgörüsünü ve samimiyetini katmak zorunda. Mezhep farklarını anlamak ve birbirine yakınlaştırmak, günlük yaşamda çok daha önemli bir rol oynar.

Şimdi forumdaşlar, hep birlikte şunu düşünelim: Şu anki yaşam tarzınızda, bu mezhepleri gerçekten ne kadar ayrıştırarak yaşıyoruz? Cevaplarınızda biraz mizah katmayı unutmayın! Dini mezhep farklılıklarını toplumsal barışı sağlamak adına nasıl daha esnek ve yaratıcı bir şekilde ele alabiliriz?

Ayrıca, bir soru daha: Hangi mezhebin daha doğru olduğunu savunmanın bir anlamı var mı, yoksa gerçek doğrular birbirine saygı duymaktan mı geçiyor? Forumda biraz eğlenelim ama aynı zamanda ciddi de olalım! Hadi, hep birlikte bu konuya dair farklı bakış açılarını paylaşın!